18 Eylül 2014 Perşembe

Çocuk beslenmesinde sabah kahvaltısının önemi


.

Çocuk beslenmesinde sabah kahvaltısı en önemli öğündür


Ve bu öğünün en önemli besini hiç kuşkusuz ki baldır.
Enerji değeri yüksek, karbonhidrat, mineral ve vitamin bakımından zengin bir besin olan bal, bebek ve çocuk beslenmesinde çok önemlidir. 
İçeriğinde B1, B2, B3, B5 ve C vitaminleri ve kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, potasyum, fosfor gibi mineraller bulunmaktadır. 
Bu maddeler sayesinde bal, antimikrobiyal özelliğe sahiptir ve birçok hastalığa karşı koruyucudur. 
Balın çocuklarda sıklıkla görülen demir eksikliği, kemik hastalığı olan raşitizm, barsak tembelliği, kusma, öksürük, bronşit, difteri, boğmaca gibi hastalıklara karşı yüksek şifalı etkileri vardır.
1 yaşını dolduran tüm çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimleri için bal tüketmeleri çok faydalıdır.
Bünyesindeki serbest asitlerle sindirimi kolaylaştırması, anne ve inek sütünden alınan demire katkı sağlaması, iştah açıcı ve sakinleştirici nitelikleri ile çocuk gelişimine katkı sağlar. 
Ayrıca bal, pek çok besini güçlükle alan, yemek yemeyi reddeden iştahsız çocuklar için, doğal ve lezzetli bir tatlandırıcıdır. 
Tam bir enerji kaynağı olan bal, kan şekeri seviyesini arttırır.
Balın içindeki şeker tamamen doğal olan meyve şekeridir(fruktoz) ve kana hızlıca karışır.
Koyu renkte olan ballar, açık renklilere göre daha çok mineral madde içerir. 
Özellikle kansızlık sorunu yaşayan çocukların koyu renkli balı tüketmeleri tavsiye edilir.
Bal içinde bakteri barındırmaz ve mikropları öldüren bir besindir. 
Bilhassa enfeksiyonlarda olumlu etki sağlar. 
Çocukların Bağışıklık Sistemini güçlendirmek için etkilidir ve hasta olan çocukların kısa sürede toparlanmasına yardımcı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder