5 Şubat 2013 Salı

Balın Faydaları


Balın Faydaları
• Balın büyüme çağındaki çocukların ZEKA GELİŞİMİ’ne azımsanmayacak derecede olumlu etkisi vardır.
• İDRAR: BAL idrar söktürücüdür. İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir. Mesane hastalıkları ve iltihabını giderir.
• KARIN AĞRISI: Bal şerbeti karın ağrılarını çok kısa bir sürede dindirir.
• BAL GÖZE FAYDALIDIR: Gözün görme gücünü arttırır.
• BAL BALGAM SÖKTÜRÜR: Balgamı keser vücudun pis rutubetini giderir.
• BAL YARA ve İLTİHAP GİDERİR: Bugün modern tıpta ameliyat yaralarında BAL kullanıldığı bilinmektedir. Özellikle boğaz iltihaplarında kendini gösteren mikroplar ve mantarlar üzerinde balın olumlu etkisi gözlemlenmektedir.
• ŞİŞMANLIK: BAL içerdiği enzimler sebebiyle şişmanlığı önler. Bilhassa ılık bal şerbetinin zayıflatıcı özelliği vardır.
• KABIZLIK: Bilhassa sıcak BAL şerbeti kabızlığı kısa sürede geçirir.
• DOĞAL DİŞ MACUNU: Diğer tatlı ve meyvelerin zıttı bal dişleri ve diş etlerini temizleyip parlatan bir macundur. Dişleri ve diş etlerini mikroplardan korur, ağızdaki yaraları tedavi eder.
• İŞTAH AÇICI: BALIN ihtiva ettiği A,B,C ve diğer vitaminler ve mineraller insana zindelik verir.
• AĞRI DİNDİRİCİ: Balın bilhassa buharı, ağrı ve sızıyı birkaç dakika içinde dindirmeye başlar.
• ALERJİ: BAL'ın alerjik vakalarda pahalı ve zahmetli birçok tedaviden daha etkili olduğu gözlemlenmiştir. Bu vakalarda Organik Bal kullanımı tavsiye edilmektedir.
• BAL CİLDİ GÜZELLEŞTİRİR: Vücud bal ile ovulursa cilt yumuşar ve parlar.
• BAL SAÇLAR’ı besler. Saça sürülürse saçları yumuşatır, besler, uzatır, parlaklık ve canlılık kazandırır.
• BAL NEZLE’yi geçirir. Bal limonla veya sütle içilirse nezle için çok faydalıdır.
• 2 çorba kaşığı BAL, 2 çorba kaşığı süt ve limon suyundan oluşan karışımın sürülmesi AKNE izlerini ve lekeleri geçirmekte etkilidir.
• BAL ilaçların yan tesirlerini önler, zararlarını nötüre eder.
• BAL, yatağını ıslatan çocuklar için faydalıdır.
• BAL KOLESTOL’ü düşürür. Kolestrolü düşüren yiyecekler arasında ilk sıralarda yer alır.
• BAL İSHAL’e çok faydalıdır. Soğuk bal şerbeti ishali kısa sürede durdurur.
• BAL TERLEME’yi giderir: Bal mumu ile birlikte birkaç gün sakız gibi çiğnenirse burun tıkanıklığı ve bundan dolayı meydana gelen terlemeyi giderir.
• SARILIK: Bala salatalık rendelenerek yenirse susuzluğu giderir. Kanı temizler. Sarılığı kısa sürede iyileştirir.
• KARACİĞER: Bal, karaciğer ve göğsü temizler. Baldaki ciholin karaciğerin fonksiyonunu kuvvetlendirir ve karaciğer yağlanmasını engellemek için hücreleri harekete geçirir.
• BAL VARİS’e faydalıdır. Vücutta olan varis ve varis yaralarına masaj yapılarak sürülürse çok faydalıdır.
• YANIKLAR: Bal, zeytinyağı ve gres yağıyla karıştırılıp yanan yerlere sürülürse acı, sızı çekilmez. Kısa sürede iyileşir, yanık izi kalmaz.
• VEREM: Özellikle çiçek balı gül ile karıştırılıp sabah akşam yenirse akciğer enfeksiyon ve vereme çok faydalıdır.
• BAL ve ROMATİZMA: Romatizmal hastalıklarda haricen kullanmak hastayı kısa sürede rahatlatır.
• BAL DAMARLARI AÇAR: Diğer şekerlerin aksine oksijen ile reaksiyona girdiğinde tam yanma meydana geldiği için kanda daha az atık madde bırakır. Kalp adelesine faaliyet ve zindelik vermesiyle “kalp hastalarına” faydalıdır.
• BAL KANSIZLIĞI GİDERİR: Kan yapıcı özelliğinin yanında hastalıktan yeni kalkmışlara kuvvet verir.
• İnsan vücudunu etkileyen birçok mikroorganizma balda yok olur. Bal içinde bakteri barındırmamakla kalmaz aynı zamanda bir bakteri yok edici olarak kullanılır.
• Cilt üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı pek çok kozmetik ürünün içeriğinde de bulunmaktadır.
• Yapılan araştırmalarda balın mide-bağırsak sistemi üzerinde düzenleyici etki gösterdiği belirtilmiştir.
• Balın antioksidan aktivitesi gösteren maddeler içerdiği de bilinmektedir.
• Balın bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği, yara ve iltihapların iyileşmesinde olumlu etkiye sahip olduğu bilinmektedir.
• Balın antimikrobiyal ve antifungal etkisi sayesinde yaraları dezenfekte ettiği, bakteri ve mantar gelişimini önlediği çeşitli çalışmalar ile gösterilmiştir.
• Bal, bitkilerin nektarlarından elde edildiği için onların şifa veren pek çok özelliğini taşımaktadır.
• Bir yemek kaşığı bal, 64cal enerji sağlayarak kaslar için yakıt görevi yapmaktadır.
• Bal temel karbonhidratların kaynağıdır; içeriğinde %82 karbonhidrat, %17 su ve % 1 oranında da proteinler, aminoasitler, vitaminler ve mineraller bulunur.
• Bal vitamin, mineral, aminoasit ve enzimler gibi pek çok yaşamsal madde içermektedir.
• Bal bir doğal enerji kaynağıdır. Bu nedenle çocuklar, yaşlılar, sporcular ve hastalarla birlikte sağlıklı insanlar tarafından da bilinçli olarak tüketilmelidir.
• Balda 12 değişik enzim vardır. Enzimsiz yaşam mümkün olmazdı; enzimler bütün biyokimyasal süreci organize eder, yönetir, düzene koyar ve hızlandırır, hastalıkları iyileştirir.
• Balın içerdiği magnezyum damarlarda kanın pıhtılaşmasını önler, ayrıca stresin olumsuz etkilerinden korur. Potasyum bağırsak adalelerinin faaliyetini hareketlendirir.
• BAL MİDEYE KUVVET VERİR: Baldaki şeker emilimi en kolay olan şeker olması ve hazmı gerektirmediğinden kolayca kana geçer ve midedeki fazlalıkları dışarı atar.
• BAL İYİ BİR KORUYUCUDUR: Antibakteriyel özelliğinden dolayı içinde birçok gıda bozulmadan saklanabilir.
• BAL ve DİYET: Balın şişmanlığa yol açtığı yanlış bir görüştür. Bal glikoz ve meyve şekerinden oluşur. Şişmanlığa neden olan sakaroz ise bal oluşumunun sadece %5'ini teşkil eder. Glikoz ve meyve şekeri vücut tarafından doğrudan alındığı için yağa dönüşmez.
• BAL yaklaşık 500 hastalığa faydalı olmaktadır. BAL’ın içinde barındırdığı vitaminler ve mineraller ve yapısal özellikleri insanlar için tam bir şifa kaynağıdır.
• İshalli bir çocuğun sağlığına kavuşması için Dünya Sağlık Teşkilatı ve British Medical Journal adlı dergi şekerli, tuzlu solüsyonlarda şeker yerine BAL kullanmayı asrın buluşu olarak tavsiye etmektedir.
• Ani ishal ve kusmalarla başlayan AKUT GASTROENTERİT’in yılda 0-5 yaş arası 500 milyon çocuğu ölümle tehdit etmektedir. İshalli hastalara damar yolundan takılan serumun pıhtı oluşturması ve damarı tıkaması gibi sakıncaları bulunmaktadır.
• Balın içindeki antibakteriyel etki sebebiyle dişeti enfeksiyonlarının tedavisinde faydalanılır. Anti-enflamatuar kompenentleri sayesinde şişliği ve ağrıyı azaltmada mükemmel sonuç verir.(http://www.dentalgazete.com/)
• Y.Zelenda Waikata Üniversitesi Biyokimya uzmanı Bal Araştırma Ünitesi başkanı Doç. Dr.Peter Molan diş çürüğünden sorumlu bakterilerin ürettikleri asit miktarını balın azalttığını belirtmiştir.
• Amerikan Dental Araştırmalar Birliği'nin Chicago'da düzenlenen ‘Oral Sağlık İçin Yararlı Yiyecekler’ sempozyumda, balın diş çürüğünü önlediği ispatlanmıştır.
• Balda vücudun az miktarda üretebildiği Chocin maddesi vardır. Chocin karaciğerin yağ dengesini ayarlar ve yağ bağlamasını önler. (http://www.genetikbilimi.com/genbilim/dogalilacbal.html)
• Bal yendikten 20dk. sonra bağırsak cidarının bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ve besinler yoluyla alınan zararlı maddelerin etkisinden koruyan maddeler barsakta serbest bırakılmasında etkili olur.
• Vücutta kemik ve dişlerin teşekkülünde önemli rol oynayan minerallerin balda bulunuşu kansız kalmış şahıslar, büyüme ve gelişme çağındaki gençler ve her yaşta insanların beslenmelerinde önemli rol oynamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder